2022-06-10

25 szólóvitorlázó versenyző rajtol vasárnap, a 3500 tengeri mérföldes Vendée Arctique – Les Sables d’Olonne versenyen,
északi pályán Izland és az Északi-sarkkör felé. A házigazda Franciaországon kívül nyolc vitorlázó képvisel más nemzeteket, mint ahogy a Szabi Racing, egy korábbi finn Vendée Globe 60 lábas
hajóval, Weores Szabolcs all majd a kormánynál.
A tizedik alkalommal megrendezésre kerülő, a 60 lábas Imoca hajók Vendée Globe szóló- non-stop vitorlázóversenyének első kvalifikációs eseménye egyértelmű jelét adja annak, hogy a külföldi hajósok érdeklődése tovább növekszik.

Az olasz Giancarlo Pedote (Prysmian Group) a tél folyamán jelentősen átszerelte az IMOCA-t, megváltoztatta az orr részt, és szerkezetileg is megerősítette, mielőtt új foil-kat szerelt fel. Pedote tökéletesen ismeri a hajóját, miután az utolsó Vendée Globe-on és a múlt havi Guyader Bermudes 1000 versenyen a nyolcadik helyen végzett, ugyanazt a pozíciót, amelyet tavaly ezen a Vendée Arctique pályán ért el.

A francia-német Isabelle Joschke (MACSF) elképesztő képességről tesz tanúbizonyságot, hogy keményen és gyorsan vitorlázza a hajóját. Mivel a Horn-fok után a hajógerinc-sérülése miatt el kellett hagynia a legutóbbi Vendée Globe-t, Joschke talán nem szereti a hideget, de a „déli vizeken” bizonyította rátermettségét.

A svájci Alan Roura, a legfiatalabb kapitány, aki 23 évesen teljesítette a Vendée Globe-ot 2016-ban, második Vendée Globe-futamát követően a finanszírozása megcsappant, de története az utolsó pillanatban felkeltette az érdeklődést a Hublot óramárkánál, és a VPLP dizájnja, (2016-ban a második helyen végzett Alex Thomson – Hugo Boss,) ezt követően a 11. óra Alaka’i-jaként hajózik.

A japán Kojiro Shiraishi (DMG MORI GLOBAL ONE) IMOCA-ja visszatért Japánba a Vendée Globe után, amelyen a 16. helyen végzett, első ázsiai vitorlázóként teljesítette a világ körüli szólóversenyt.

A magyar Weores Szabolcs az IMOCA újoncaként definiálják, ennek ellenére több tízezer óceáni mérföldet tudhat maga mögött, beleértve a teljes legénységgel körbefutó világversenyt is. Legendás Vendée Globe honfitársa, Fa Nándor szakmai támogatását élvezi, aki a projekthez illő, tanuló hajónak megszerezhető verseny yacht felkutatásában és a Vendée Globe világban való közlekedés és szakmai kihívások értelmezésében segített a kezdetektől Szabinak, aki azóta már megtalálta és felépítette kis létszámú nemzetközi háttércsapatát. Hajója a korábbi Ari Huusela Stark IMOCA-ja, amely Dee Caffari Avivájaként kezdte életét. A 49 éves magyar profi, korábbi dél-Afrikai Amerika Kupa csapattag vitorlázó célja, hogy gond nélkül célba érjen ezen a versenyen, ami az első lépés a Vendée Globe felé 2024-ben.

A Franciaországban élő, új-zélandi-amerikai “Kiwi” Conrad Colman (Crazy Kiwi” mindent megtesz annak érdekében, hogy 2024 novemberében visszatérhessen a Vendée Globe rajtjára. Elegendő finanszírozást szerzett ahhoz, hogy versenyezzen Maxime Sorel egykori hajóján, amely az „Imagine” nevet kapta, de másokhoz hasonlóan , szponzorokat keres kampánya felpörgetéséhez. Colman remekül kezdte programját a legutóbbi 1300 mérföldes Bermudes 1000-en, ami az első egyéni IMOCA-versenye az uj szériában.

A brit Pip Hare (Medallia) eltökélt szándéka, hogy jobb, élvezetesebb versenyt vívjon új IMOCA-jával, mint a múlt havi Bermudes 1000-en, amelyen a 21 versenyző közül a 17. helyen végzett. A hosszabb, keményebb pálya, amelyen több időjárási átmenet is lesz, jobban illik vitorlázási stílusához, mint az utolsó verseny intenzív sprintje, amelyen túlfeszítette magát. Örülne, ha a 25 hajós flotta első felében végezne: Szeretnék közelebb kerülni Giancarlo Pedotéhoz, Damien Seguinhoz és Isabel Joschkéhoz. Ha közel lehetnék hozzájuk, nagyon boldog lennék.”

A belga Denis Van Weynbergh pedig a Laboratoires de Biarritz színeiben versenyez Fa Nándor egykori Spirit of Hungary-jával. Az 54 éves üzletember a Mini 650-ből és a 40-es osztályból érkezett az IMOCA-ba, szerény költségvetéssel rendelkezik, a helyi Les Sables d’Olonne önkénteseiből álló kis csapat segíti.

A verseny hivatalos weboldal itt követhető: https://www.vendeearctique.org/en

Skipperek: https://www.vendeearctique.org/en/skippers

Friss hírekért kövesse a https://www.facebook.com/szolovitorlazas oldalt