2020-11-03
Biztonsági szabályok percről-percre, milliméterről-milliméterre
A lehető legnagyobb egészségügyi biztonsági szabályok szerint, szinte percről-percre, milliméterről-milliméterre beosztva zajlanak a Vendée Globe 2020 rajt hetének napjai.
 
A legszigorúbb napi szabályozás a rajt napjára vonatkozik. Szigorú, precíz biztonsági protokoll jellemezte a korábbi VG rendezvényeket is, a rajtot és a hajók befutását is, ezt tetőzi még a koronavírussal kapcsolatos, minden olyan intézkedés, amelynek középpontjában a 33 földkerülésre induló skipper egészsége szerepel.
 
Az idei VG hajósai sajnos a korlátozások következtében nem élhetik meg azt a leírhatatlan nézői rajongást, amellyel a hagyományosan óriási nemzetközi érdeklődés szerint, nézők százezrei búcsúztatták őket a kihajózás előtt és alatt.
 
A rajt napján a búcsúzó családtagok (max 6 fő), a csapattagok, szponzorok és a média létszáma, jelenléte és mozgása is szigorúan szabályozott lesz a VG 2020 rajt protokoll szerint.
 
A biztonsági protokoll egyébként is indokolt a magas kockázatú franciaországi terrorveszély miatt, és ez esetben a korornavírus miatt limitált létszámú búcsúzó családtagok, csapattagok, rendezők, média-képviselők mindannyian vérvétel alapján készült negatív teszteredménnyel közelíthetik meg a versenyhajókhoz vezető VG ponton bejáratát.
 
A rajt helyszínre való kihajózásra is korlátolt számú hajót és szigorúan ellenőrzött létszámú legénységet engedélyez a protokoll, mind a csapatok, a rendezők, a szponzorok és a médiaközvetítésekkel megbízott szakemberek számára. A limitált számú résztvevőt a kötelezően viselt, megkülönböztetett színű karkötőkkel ellenőrzi biztonsági szolgálat.
Mindez érthetően a hetekre elhajózó szóló skipperek egészségét szolgálja.
 
A Vendée Globe 2020 rajtja november 8-án 13:00 órától látható élő közvetítésben a VG honlapon:
 

Rövid visszapillantó a 2016-17-es Vendée Globe rajt előtti napjaira

Címkék: , , , , , , , , ,