2024-10-04


A mai napig a Vendée Globe a világ legnehezebben teljesíthető vitorlásversenye, alapszabály: egyedül, megállás- és külső segítség nélkül megvitorlázni a Föld óceánjait. A rajt és cél: a Vendée megyei Les Sables d’Olonne-Les Sables d’Olonne városa (Fr).

Az esemény a Golden Globe-bal kezdődött, amely 1968-ban elindította az első ilyen típusú földkerülő hajózást a három legendás fokot kerülve (Good Hope, Leeuwin és Horn).
Az 1968-ban útnak indult kilenc hajós közül csak egynek sikerült visszatérnie Falmouthba, a brit Cornwall legnagyobb kikötőjébe. 1969.április 6-án, 313 tengeri nap után Robin Knox-Johnston brit tengerész célba ért. (ma Sir R. K-J)

Húsz évvel később, a BOC Challenge győzelme után (szóló foldkerülő 4 megállóval), Philippe Jeantot (Fr) vitorlázó-mélytengeri búvár bemutatta egy új, világ körüli verseny ötletét, de… non-stop verzióban! Megszületett a Vendée Globe verseny.

Az 1989. november 26-án Les Sables d’Olonne-ból elrajtolt
tizenhárom óceáni vitorlázó útja több mint három hónapig tartott. Csak heten tértek vissza Les Sables d’Olonne-ba.
A közvélemény által ma a tengerek Everestjének nevezett verseny kilenc kiadása alatt eddig 200 versenyző indult el ezen a rendkívüli versenyen. Közülük mindössze 114-nek sikerült befutni a célvonalon. Ez a tény önmagában is mutatja ennek a világhírűvé vált sporteseménynek a rendkívüli nehézségeit, amikor a szólóversenyzők a déli óceánikon végigsöprő fagyos hideggel, gigantikus hullámokkal, a sötét égbolttal és embert próbáló viharokkal küzdenek heteken, hónapokon át, míg eljutnak a célig.

A Vendée Globe mindenekelőtt egy tengeren túli utazás és önmagunk megismerésére… mondják a résztvevők.
Nagy Vendée Globe személyiségeket ismertünk meg a négy évente megrendezésre kerülő versenyek során, az eddigi győztesek: Titouan Lamazou 1990-ben, Alain Gautier 1993-ban, Christophe Auguin 1997-ben, Vincent Riou 2005-ben, François Gabart 2013-ban, Armel Le Cleach 2017-ben és Yannick Bestaven 2021-ben. Armel Le Cléach mindeddig 74 napos teljesítményével a verseny rekordere.
Csak egy vitorlázó nyerte meg kétszer: Michel Desjoyeaux, 2001-ben és 2009-ben.

A 10. Vendée Globe 2024. november 10-én, vasárnap indul Les Sables d’Olonne-ból.

Eddigi egyetlen magyar vitorlázó teljesítette a versenyt, Fa Nándor, ötszöros földkerülő óceáni hajós, aki 1992-93-ban az előkelő 5.helyen futott be (az első nem franciaként), 1996-ben műszaki hibák miatt feladta a versenyt, de 2016-17-ben 8. helyen végzett a Spirit of Hungary nevű, saját tervezésű, Magyarországon épített 60 lábas versenyhajóval. bőveben: https://spiritofhungary.hu

2024 novemberben Weöres Szabolcs magyar vitorlázó áll rajthoz, immáron megszerezve a hosszadalmas, sikeres VG kvalifikációval járó a jogot a verseny indulásához. Hajója a New Europe Imoca60. Drukkoljunk neki!

Vendée Globe hivatalos weboldal link: https://www.vendeeglobe.org/en

HASZNOS INFO ODAUTAZÓKNAK:
https://www.vendeeglobe.org/en/ticketing

Készen állsz, hogy megtapasztald a Vendée Globe kalandját? Szeretettel várjuk Önt Les Sables d’Olonne falujában! Gondoljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó mobilitási megoldásokra!

🚆 Vonattal:
Erre az alkalomra további vonatok @TGVINOUI és @Intercites is indulnak. A régió @paysdelaloire és @TERPays2LaLoire 5 € jegyet kínál az indulás hétvégéjén. Ráadásul az állomás mindössze 850 m-re található a falutól.

🚗 Telekocsival:
A peron @stadiumgo segítségével útvonalat javasolhat vagy találhat. Kap egy QR-kódot, amellyel kihasználhatja a telekocsisok számára fenntartott parkolót a falu közelében.

🚌 Autóbusz, transzfer és tengeri transzfer:
Az @VilleDesSables és @lessables Agglomération 24 órás bérletet biztosít 2 € vagy heti bérletet 15 € .

🚴‍♂️ Kerékpárral:
A falu minden bejáratánál 650 kerékpárparkoló áll majd rendelkezésre.
(de a hotelek-motelek teljes foglaltsága miatt szállás bebiztosítása nélkül nem javasolható spontán kiutazás)

A Weores Szabival készült friss tv interjú itt látható: https://fb.watch/u-e9Lr0d2A/?

https://szabiracing.com

Fa Nándor emellett a project első perceitől kezdve mentorként igyekszik segíteni Szabolcs felkészülését, de fizikailag, szakmailag is mellette áll, ahol szükséges. https://youtu.be/yqM2_NXv5-E?feature=shared

Vendée Globe skipperek 2024 https://www.vendeeglobe.org/en/skippers

https://www.vendeeglobe.org/en/plan-village

Címkék: , , , , ,