Idén Weöres Szabolcs magyar vitorlázó áll rajthoz a Vendée Globe 2024-es szériában, miután megszerezte a hosszadalmas, sikeres VG kvalifikációval járó a jogát a verseny indulásához. Hajója a New Europe Imoca60. Drukkoljunk neki!

DE! mi is az a Vendée Globe? https://szolovitorlazas.hu/2024/10/04/mi-is-az-a-vendee-globe-foldkerulo-vitorlasverseny-egyedul-non-stop-es-kulso-segitseg-nelkul/

Weöres Szabolcs hivatalos weboldala: https://szabiracing.com

Vendée Globe hivatalos weboldal link: https://www.vendeeglobe.org/en

A Weöres Szabival készült friss tv interjú itt látható: https://fb.watch/u-e9Lr0d2A/?

Weöres Szabolcs magyar olimpiai vitorlázó 49 évesen úgy döntött, hogy Fa Nándor nyomdokaiba lépve elindul a Vendée Globe 2024 szóló világkörüli vitorlásversenyen. Vitorlázó családból származik, pályafutását Optimist, Cadet, 420, FD és Soling hajókon kezdte, majd a 32. America’s Cup-on a dél-afrikai Team Shosholozához csatlakozott riggerként. Filozófiája, ahogy azt a weboldalán olvashatjuk, hogy lépésről lépésre kell haladni mindennel, kezelni kell az elvárásokat és szisztematikusan felépíteni szólóvitorlázói karrierjét. Hajója, egy korábbi VG versenyt teljesített finn Ari Huusela Stark-ja (amit eredetileg Dee Caffari számára építettek) Pár fős profi csapattal dolgozik és egyelőre elegendő költségvetéssel rendelkezik a versenyre való felkészüléshez.

A képhez tartozó alt jellemző üres; image-1024x927.jpeg a fájlnév
Szabi FB oldala: https://www.facebook.com/SzabiRacingHun23

A Vendée Globe 2024-es mezőnye – Paris sajtótájékoztató foto_VendéeGlobe

A képhez tartozó alt jellemző üres; image-1-1024x683.png a fájlnév

Számos feltétele van az IMOCA 60 lábas hajóosztályba való bejutásnak, megfelelő hajós előélet mindenek alapja, majd további erőpróbák és az IMOCA osztály profi versenyfolyamata (szóló és páros) során megszerzett kvalifikációval lehetséges megszerezni a Vendée Globe földkerülő versenyen való indulás jogát.

Ilyen volt például a híres-hírhedt Rolex Fastnet Race, amelyen Szabi a magyar Vendée Globe hajóst, Fa Nándort kérte fel co-skipperenek, hogy versenyezzen vele a hajó és a maga kvalifikációjáért folyó küzdelemben.

Fa Nándor emellett a project első perceitől kezdve mentorként igyekszik segíteni Szabolcs felkészülését, de fizikailag, szakmailag is mellette áll, ahol szükséges. https://youtu.be/yqM2_NXv5-E?feature=shared

Amint azt Szabi weboldalán olvashatjuk a Rolex Fastnet beszámolókból:

– Ennek a versenynek az elsődleges célja az volt, hogy teszteljük a hajót, és hogy a nagy téli átalakítás után minden újra a helyére kerüljön. Viszonylag rövid volt a pálya, de annál technikásabb. Tökéletes edzés volt számomra.

Továbbiak a kvalifikációs futamokról: https://szabiracing.com/vendee-globe-induloi-kozott/

A New York-Vendée viadalon Szabi begyűjtötte a Vendée Globe induláshoz szükséges utolsó mérföldeket, ezzel eldőlt, hogy ott lesz a szóló földkerülő vitorlásverseny novemberi rajtjánál!

Bővebben itt a Szabi beszámolója a NY-Vendée versenyről: https://szabiracing.com/vendee-globe-induloi-kozott/

A NY-Vendée hivatalos oldala: https://www.newyorkvendee.org/en

A Vendée Globe 2024 rajthoz jogot szerzett skipperek listája: https://www.vendeeglobe.org/en/skippers